Pokud chceme uchovat větší množství potravin delší dobu a jdou zamrazit, tak ani na chvilku nezaváháme a podle určitých pravidel je uskladníme v mrazáku. U kombinované chladničky slouží takový mrazák spíš na potraviny, které průběžně spotřebováváme. Bohužel nelze zde skladovat měsíce stále nové a nové potraviny, jelikož velikost truhlic na to není uzpůsobená. Pokud bychom potřebovali zamrazit zahradní úrodu, lesní poklady nebo snad maso ze zabíjačky, tak budeme z velikostí tohoto mrazáku doslova nešťastní. Zde je pouze jedno jediné řešení a to je samostatný mrazák, který bude větší a vyhovující.
Vybíráme mrazák
Můžeme si zvolit volně stojící skříňové nebo trubicové mrazáky, ale také jsou velmi oblíbené vestavné skříňové. Zde budeme vybírat podle našich potřeb a také prostorů. Vyrábí se totiž v různých velikostech jak na výšku, tak šířku a dále je rozhodující i jeho hloubka a objem litrů. Samozřejmě jsou v nabídce i v barevném provedení, ačkoliv nejpoužívanější bude bílá nebo chromová barva. To již nemá s objemem nic společného, ale s designem bytu. Velmi zajímavé jsou pak další parametry, podle kterých se bude dané zboží vybírat a to jsou například modely typu A+++, které dokážou ušetřit až o 50 % elektrické energie, než například modely typu A+, které zase ale mohou být cenově dostupnější. Většina mrazáků není ani potřeba nějak zvlášť odmrazovat, ale opět záleží na druhu a typu.
Nakoupeno a teď je třeba mu nalézt vhodné místo
Pokud potřebujeme velký mrazák, tak ho nebudeme tlačit do malého prostoru. Takové se nejvíce dávají do spíže, zvláštní místnosti nebo komory. Teplota by se zde měla pohybovat v rozmezí 10 až 40°C. Je lepší se o této teplotě informovat u prodejce, jelikož každé zboží to může mít nastavené trochu jinak. Hlavně by to mohl být problém, pokud bychom ho chtěli umístit na chalupu, kde v zimě se moc zdržovat nebudeme. Investice do vhodného produktu je tou nejlepší investicí, kterou můžeme udělat a mrazák takovým zbožím skutečně je. Mrazení je způsob dlouhodobé konzervace potravin, který zachová jejich chuť, barvu i vitamíny.